Menü

E-commerce a korona idején

by Tamás Molnár, April 7, 2020
Általánosságban elmondható, hogy egy közepes januárt követően kifejezetten pozitívan alakult az idei február és ebben a helyzetben ért el minket a járvány márciusban.
Magyarországi e-commerce forgalom 2020. Q1-ben

Hogyan is áll most az e-commerce szektor Magyarországon, közvetlen szomszédjainknál, Európában, világszerte? Míg azt halljuk, látjuk, hogy bizonyos szektorok teljesen lenullázódtak, más területeken soha nem látott pörgés tapasztalható. A kép tehát elég vegyes, megpróbáltunk hát utánajárni a helyzetnek a ccinsight.org weboldal segítségével, melyen az Emarsys és a GoodData közösen arra keresik a választ, hogy a koronavírus járvány hogyan befolyásolja az online rendeléseket és a cégek bevételeit országonkénti bontásban. Nagyon tanulságos. Az adatmennyiségről, gyűjtési módszertanról itt olvashattok.

Mi a helyzet Magyarországon?

Tisztán e-commerce szereplők bevételeinek változása év/év alapon, az elmúlt 7 nap alapján, 2020.04.04-i lekéréssel. Forrás: ccinsights.org

Általánosságban elmondható, hogy egy közepes januárt követően kifejezetten pozitívan alakult az idei február és ebben a helyzetben ért el minket a járvány márciusban. A kizárólag online értékesítő szereplők számára a március egyértelműen esést mutatott a bevétel és rendelésszám tekintetében egyaránt.

Tisztán online értékesítés megrendelésszámok 2020. Q1.

Ennek minden bizonnyal az egyik oka ott keresendő, hogy a tranzakciók jelentős hányada áttevődött azokhoz a versenytársaikhoz, akik eddig inkább az offline értékesítésben voltak erősek, például kiterjedt bolthálózatuk révén.

Kiskereskedelmi forgalom (kivéve tisztán online), online aktivitás, megrendelésszámok 2020. Q1.

Ennek a hátterében természetes és tudatosan alakított folyamatok is állnak, egyrészt a kijárási korlátozás és a boltok bezárása miatt a célcsoportok maguk is keresik az online lehetőségeket, másrészt akik gyorsak voltak, azok már a saját kommunikációjukban is a webshopot hangsúlyozzák és az offline budget-ből jelentősen át tudtak csoportosítani online irányba, tovább generálva ezzel az internetes csatornák iránti keresletet.

Biztató, hogy az elmúlt 14 nap adatai alapján mind a bevétel, mind a rendelések száma egyértelműen nő a tisztán és nem tisztán e-commerce szereplők között is, április első napjaiban pedig a bevételek már kifejezetten pozitív értékeket mutatnak 2019 azonos időszakához képest. A célcsoportok elindultak tehát az online vásárlás irányába.

Tisztán online értékesítéssel foglalkozó webáruházak forgalma az utolsó 14 napban. 2020. Q1.

Nagyon izgalmas lesz, hogy a cégek miként reagálnak erre, mennyire lesznek belátóak és rugalmasak, mennyire lesznek képesek elszakadni az éves budget- és kampánytervezéstől és keresni a hatékonyabb csatornákat. És minden függ persze általános gazdasági helyzettől, a munkanélküliek számának alakulásától, a felhalmozott meg(vagy meg nem…)takarításoktól, ezért a gazdasági mentőcsomagok időzítésének és tartalmának is nagy szerepe lesz abban, hogy hogyan alakulnak a következő hónapok.

És a szomszédok?

Érdemes a grafikonokkal játszani a weboldalon, hogy megismerjük a részleteket, de általánosságban elmondható, hogy márciusban

  • Romániában egyértelműen gyengébben alakulnak a számok tavalyhoz képest, sok esetben teljes beszakadást figyelhetünk meg,
  • Ausztria fényévekre jár előttünk, a tisztán e-commerce szereplőknél tavalyhoz képest már a duplázás sem eltúlzott, de nagyon szép számokat mutatnak az eddig offline-ban erős kereskedők is,
  • Szlovákiában a kifejezetten e-commerce szereplők trendjei a magyarhoz hasonló irányba tartanak, bár gyengébb számokkal.

Itt is fontos természetesen különbséget tenni abban, hogy mely országokban hol tart a járvány terjedése, milyen intézkedéseket vezetett be az adott állam.

Mit mutatnak a saját méréseink?

A saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy bár természetesen vannak szektorok, amelyek szinte teljesen leálltak, de számos olyan terület is van, ahol most több a látogató, jobban pörögnek a rendelések, nagyobb az online vásárlási hajlandóság mint a Black Friday + Karácsony időszak idején.

68%-os konverziós arány növekedés Q1-re, év/év alapon, egy online és offline jelenléttel is rendelkező áruházlánc webshopjában, azonos költés mellett. Forrás: Eazy Digital által kezelt Google Ads fiók.
50%-os bevétel növekedés Q1-re, év/év alapon, egy kizárólag online jelenléttel rendelkező webshopban. Forrás: Eazy Digital által kezelt Google Ads fiók.
36%-os látogatószám növekedés Q1-re, év/év alapon, egy online és offline jelenléttel is rendelkező áruházlánc webshopjában, plusz kampány nélkül. Forrás: Eazy Digital által kezelt Google Analytics fiók.

Mi lesz a járvány lecsengése után?

Két dolog tűnik biztosnak: egyrészt pontosan nem tudjuk, hogy mikor lesz vége ennek az egész őrületnek, másrészt nem egyik napról a másikra áll majd vissza a világ rendje: fokozatosan érkeznek majd a lazítások a korlátozások / tilalmak terén. Hónapról-hónapra, hétről-hétre lesz majd jobb és tér vissza a szabadság. Az is eléggé valószínű, hogy az élet nem lesz már teljesen olyan mint előtte volt, sem világszinten, sem kis hazánkban - hogy ez jó vagy rossz értelemben valósul meg, azt majd a történelem eldönti.

Meggyőződésünk viszont, hogy hosszú távon az online szereplők számára ez egy óriási LEHETŐSÉG: bár kényszerből, de rengeteg ember számára nyílt ki most a digitális világ. Nem csak a bankkártyás fizetés további terjedésére, a home office-ra, a távoktatásra, a videochat-re vagy az ételrendelős appok használatának növekedésére gondolhatunk, hanem az e-commerce szektorban is újabb szintet ugorhatnak a kereskedők. Olyanok rendelnek online, akik korábban bizalmatlanok, bizonytalanok voltak ebben a környezetben, új userek vannak a láthatáron, szinte minden szektorban.

Betették a lábukat az ajtón, ne csapjuk rájuk azt, hanem tereljük be őket, adjunk nekik élményt, legyenek az első tapasztalataik pozitívak. Az új online megjelenési lehetőségek megtalálása és a UX-UI optimalizálás talán még sosem volt ennyire fontos, mint most. Közép-hosszú távon a teljes e-kereskedelemnek nagyon jól is jöhet a mostani helyzet, HA MOST felkészül és fejleszt a folyamatain.

Szóval, legyenek jól beállítva azok az Analytics mérések, pörögjenek az adatok, A/B tesztek, hőtérképes elemzések, épüljenek a márkák, most tényleg nem szabad lemaradni!

Ha úgy érzed, hogy ráférne a weboldaladra egy kis átnézés, jó lenne áttekinteni az adatokat, feltérképezni az erős és gyenge pontokat, jelentkezz az oldalunkon, az EAZY Digital team mindig benne van egy jó auditban!

Blog

Lájkok fogságában

Az alternatív valóság kifejezés hallatán azonnal a tudományos fikciók jutnak eszünkbe. Létezik egy nagyon hasonló dolog, ami valós, benne élünk, minden nap találkozunk vele. Ez a social media. A közösségi média minden korosztály számára lehetőséget ad, hogy elkerüljék a valóságot és megteremtsék a maguk tökéletes világát. Ezt a tökéletes világot aztán emberek százai, ezrei vagy […]
2017-08-15
Blog

6 marketing mítosz, amit ideje megdönteni

Napjainkban egyre több cég ismeri fel az online marketingben rejlő lehetőségeket, hiszen az online jelenlét többek közt lehetővé teszi azt, hogy az ügyfelek közvetlen kapcsolatba legyenek az adott márkával. A marketing taktikái, módszerei és folyamatai épp ezért rengeteget változtak, ahogy az online marketing is folyamatosan alakul az új eszközök és csatornák megjelenésével, valamint a régi […]
2016-03-10
Blog

A marketing jövője – a jövő marketingje?

Ha előre tudnánk, milyen eszközökkel érjük el a legjobb eredményeket, akkor nem kellene azon agyalni, milyen eszközbe fektessük az időnket és az energiánkat. Csak egy időgépre lenne szükségünk, és minden problémánk megoldódna. De annak ellenére, hogy 2016-ot írunk, és a jövő, amibe Marty McFly megérkezett, már a múlté, az időutazás feltalálása még várat magára. Ez […]
2016-01-03
Blog

Női szerepek a marketingben: YouTube kampányokkal a női esélyegyenlőségért

Miért fontosak a női szerepek a marketingben? Hogyan jelenik meg a társadalmi nemek kérdése és a feminizmus a reklámokban? Ezekre a kérdésekre keresünk választ nemzetközi videomarketing kampányokon keresztül. A gender, illetve a gender sztereotípiák kérdése a feminizmussal együtt egyre nagyobb hangsúlyt kap társadalmunkban, így a marketingben is. Függetlenül attól, hogy ez pozitív vagy negatív, a gender fontos […]
2016-01-20
Blog

A saját raktározás előnyei és hátrányai – belevágsz, vagy inkább másra bízod? 

Ha úgy határozol, hogy beszállítódtól a saját raktáradba érkezteted a termékeket, akkor a számos pozitívum mellett komoly kihívásokkal is szembesülhetsz. Cikkünkben néhány rendkívül fontos tényezőt kiemelve megvizsgáljuk a saját raktározás legfontosabb jellemzőit.
2023-05-31
Blog

A jövő digitális trendjei: AdWords újítások

Légy naprakész az online marketingben és ismerd meg a legújabb Google trendeket! Következő rendezvényünkön az AdWords felület újdonságai kerülnek a középpontba haladó szinten. A Google AdWords az egyik leghatékonyabb, legjobban célozható fizetett hirdetési rendszer, mellyel azok a felhasználók érhetőek el, akik a kínált termék vagy szolgáltatás iránt érdeklődnek. Legyen szó új vásárlók vagy látogatók szerzéséről, […]
2017-07-04
Blog

Mi kell a modern B2B ügyfeleknek?

A fiatalabb B2B ügyfélkör másképpen viselkedik, mint a korábbi generáció, így haladni kell a korral, hogy ki tudjuk szolgálni az igényeiket. Mi változott a B2B vevők között? Megváltozott az életmód, az információ gyorsabban terjed, tájékozottabbak, tudatosak. A vállalkozóknak emiatt át kell alakítani perspektívájukat. Már nem elég megérteni a terméket és a szolgáltatást, hanem átfogóan ismerni […]
2018-03-19
Blog

BeReal: egy közösségi platform, ami szembeszáll a valóság torzításával

Az elmúlt években számos közösségimédia-felület terjedt el széles körben vagy tűnt el a feledés homályába. Most éppen egy francia szolgáltatás tör egyre feljebb és feljebb, ami hiába működik már jó ideje, csak az elmúlt hónapokban ugrott a letöltési toplisták élére. A BeReal a radikálisan újszerű nézőpontjának köszönheti népszerűségét. De vajon márkaként megéri egyből jelen lenned ezen az új felületen?
2022-10-12
Egészség-sport cikkek kereskedelme - a tavaszi megújulás jegyében
Műszaki cikkek kereskedelme, avagy “mit dobott a gép”?
Pharma szektor a digitális jelenben – "Ki nyeli le a keserű pirulát?"
FMCG kiskereskedelem térben és időben
Trendek és elemzések a hazai e-commerce szereplőinél 2022-ben
Még több podcast
Állások
MKB Bank: FinTech Verseny
A FinTech Verseny célja, hogy az MKB Bank megtalálja azokat a digitális pénzügyi megoldásokat, újszerű digitális megközelítéseket, amelyek továbbfejlesztéséhez, megvalósításához, piaci bevezetéséhez banki partnerre van szükség. Az MKB Bank inkubációs központjában az alábbi támogatást nyújtja: Mentor Program, amelynek keretében banki, FinTech, IT biztonsági, technológiai, üzleti, marketing, UX és jogi szakemberek segítik a kiválasztott megoldások továbbfejlesztését, […]
Berlin Startup Calling 2016 Ötletverseny
A fejedben van a következő nagy tech ötlet? A lehető legjobb helyen jársz! A Visual Meta most lehetőséget nyújt arra, hogy az üzleti projekted végre valósággá váljon. Készítsd el az ötleted összefoglalóját és nevezz a pénzdíjakért és tárgyi nyereményekért összesen 15 000 euró értékben. Modern világunk fejlődésének egyik alappillére a technológia. A digitális technológiák fejlődése […]
Nemzetközi pályázat - Fókuszban a női startupok
Magyarok is indulhatnak a Vodafone nemzetközi pályázatán A Németországban működő Vodafone Institution egy Európában egyedülálló kezdeményezéssel segíti a nők által létrehozott, illetve a nők helyzetének javítását támogató startupokat. Az F-LANE pályázat célja, hogy minél több nő vállalhasson vezető szerepet a technológiai fejlődésben, és világszerte segíthessék társaikat is. A pályázatra természetesen magyar startupok is jelentkezhetnek. A […]
Digitális világ ingyen - Online jelenlét pályázat
Xpertstudio Kft ingyen elkészíti a pályázó számára a weboldalát – webáruházát vagy mobil Applikációját, Grafikaiarculatát, vagy Videós anyagát – Animációs filmjeit, kivitelezi Adwords és Facebook kampányát. Pályázatot benyújthat bármely szervezet, cég, egyesület, alapítvány, intézmény, önkormányzat, egyéni vállalkozó, egyház és magánszemély. A pályázat aktuális 2016.Október.10-től Pályázat zárás időpontja: 2016. December 20. JELENTKEZEM és kitöltöm a pályázati […]
Buktatók a közösségi médiában: ezeket a szokásokat hagyjuk el a siker érdekében
Veled is megesett már, hogy a Forbes-t lapozgatva arra gondoltál, milyen lenne egyszer a magazin hasábjain szerepelni? Elképzelted valaha, hogy egy neves díjátadón a te nevedet harsogják a mikrofonba? Idézni tudnál a Jobs című filmből, és kívülről fújod a világ leghíresebb sikertörténeteit? Talán nem nagy merészség azt feltételezni, hogy jó páran járunk hasonló cipőben. Legtöbbünk azonban már a megszületésük pillanatában melegebb […]
Még több állás
Hello!
Eazy Digital is a new wave digital agency founded in Budapest. The largest division is Google and Facebook ad management.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.
Hello!
493 forgalmazó, 3 116 767 termék
Nálunk tényleg megtalálod amit keresel!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
mehet
Copyrights © 2022 EAZY Digital
Adatvédelmi Tájékoztató