Menü

A hazai e-kereskedelem számokban – ilyen volt 2022!

by Dobány Péter, december 15, 2022
Hogyan hatott az orosz-ukrán háború és a növekvő infláció a hazai e-commerce piacra? Melyek a leginkább preferált marketingeszközök és a legtöbb bevételt hozó csatornák? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Shoprenter 2022-es Nagy Webáruház Felmérése.

A Shoprenter 2008 óta minden évben elkészíti átfogó kutatását, az idei esztendőben 725 hazai webáruház-tulajdonos vállalkozott arra, hogy részt vegyen a felmérésben. A kérdőív kitöltésénél nem volt feltétel a Shoprenter webshopmotor használata. 

A kutatás több, az e-kereskedők számára rendkívül releváns témakört is érintett. 

– Hogyan érinti webáruházak forgalmát az orosz-ukrán háború és a növekvő infláció?

– Milyen problémákkal szembesülnek a webáruházak a jelenlegi helyzetben?

– Milyen szállítási és fizetési módokat részesítenek előnyben a webshoptulajdonosok?

– Melyek voltak 2022-ben a legtöbbet használt marketingeszközök, a legtöbb bevételt hozó csatornák?

Az alábbiakban a kutatás eredményei közül szemezgetünk.

Hogyan változott a webshopok forgalma?

A felmérés eredménye szerint a három legfőbb problémakör, amivel az e-kereskedőknek meg kell küzdeniük: az infláció okozta kihívások, a szállítási költségek növekedése és a nem megfelelő ellátási lánc.

Az orosz-ukrán háború és a növekvő infláció a megkérdezett webáruházak

 • 43%-ára negatívan hat, amely a forgalom csökkenésében érezhető;
 • 41%-a nem észlelt semmilyen változást a forgalomban;
 • 16%-ánál a forgalom növekedését eredményezte.

Szállítási módok – nincs meglepetés

Továbbra is töretlenül vezeti a listát a házhoz szállítás, a webshopok 94%-ánál elérhető ez a szállítási mód. 2022-ben óriási lendületet vettek a fixpontos átvevőhelyek – vagyis a csomagpontok és csomagautomaták –, melyek 50%-os növekedést értek el.

A Shoprenter kutatása során megkérdezett webshopok esetében a három legnépszerűbb logisztikai szolgáltató: 

 1. GLS
 2. FOXPOST
 3. MPL

Még az esztendő első felében készítettünk interjút Bengyel Ádámmal, a FOXPOST társalapító-vezérigazgatójával, aki akkor így nyilatkozott a hazai helyzetről:

– Véleményem szerint hosszabb távon óriási lehetőség van a magyar piacban, hiszen az e-commerce aránya a kiskereskedelmi forgalmon belül még mindig csak 10 százalékos. Ahogyan nő az e-commerce szereplők forgalma, úgy bővül majd a csomagautomatákba feladott küldemények száma is – mondta el Bengyel Ádám. – Mivel a csomagautomatába történő kézbesítés még mindig költséghatékony módszernek számít, így az áraink is egyértelműen versenyképesek. Nagyon sokan egyébként arra számítanak, hogy idővel a magánszemélyek csomagküldése is jelentős lesz a piacon – tette hozzá a vezérigazgató.

Tartja magát az utánvétel

Ebben a témakörben sem született meglepő eredmény, az utánvét továbbra is az első helyen áll a fizetési módok között. Ezt követi második helyen a banki átutalás, a dobogó harmadik fokára pedig az online bankkártyás fizetés került. 

Érdekesség, hogy 2022-ben jelentős növekedést ért el az online bankkártyás fizetés, már a webshopok 79%-a biztosítja ezt a fizetési módot a vásárlói számára.

Főszerepben az e-kereskedelem: hallgass bele podcast-sorozatunk legfrissebb epizódjaiba!

Irány külföld?

Habár az utóbbi időkben egyre egyszerűbbé vált a külföldi terjeszkedés a webshopok számára, mégis az tapasztalható, hogy a hazai webáruházak többsége (89%) még nem nyit a nemzetközi piac felé, és csak Magyarországon értékesít. Viszont a maradék 11%-nak jelentős része már több mint 5 országban is elérhető.

Erről a témakörről is beszélgettünk korábban Nagy Sándorral, a Future Trade kereskedelmi konferencia szakmai referensével:– A magyar piacon az import csúcsokat dönt, nagyon sok külföldi székhelyű online kereskedő értékesít Magyarországra, ugyanakkor emellett a hazai kereskedők nemigen lépnek ki az online térbe, az export jóval kisebb. Pedig az export értékesítésben óriási potenciál van, de még az út elején járunk – vélekedett Nagy Sándor. Aki szeretné részletesebben is megismerni az okokat, miérteket, az ide kattintva olvashatja el a teljes interjút.

Fókuszban a marketing

A közösségi oldalakon való jelenlét továbbra is a legnépszerűbb marketingeszköz a webáruházak körében. A Shoprenter által megkérdezettek többsége elsősorban a Facebookon, az Instagramon és YouTube-on van jelen.

A webáruházak által leggyakrabban használt marketingeszközök:

 • a Facebook hirdetések (72% használja),
 • a keresőoptimalizálás (71% használja),
 • és a Google Ads (59% használja). 

A legtöbb bevételt hozó TOP3 marketingeszköz:

 1. Keresőoptimalizálás
 2. Google Ads
 3. Facebook hirdetés

A Shoprenter közlés szerint javult a Google Ads megítélése és eredményessége a webáruházak körében: 2022-ben a fizetett hirdetési megoldások közül a Google Ads hozta a legtöbb bevételt a felmérés során megkérdezett webáruházaknak.

TOP5 webáruházon belüli marketingeszköz:

 1. Kupon (58%)
 2. Elhagyott kosár értesítő (50%)
 3. Intelligens termékajánló (40%)
 4. Csomagajánlatok (37%)
 5. Közösségi megosztás lehetősége (36%)

Ha érdekel a kutatás teljes eredménye, a nagywebaruhazfelmeres.hu oldalon töltheted le!

Blog

Női szerepek a marketingben: YouTube kampányokkal a női esélyegyenlőségért

Miért fontosak a női szerepek a marketingben? Hogyan jelenik meg a társadalmi nemek kérdése és a feminizmus a reklámokban? Ezekre a kérdésekre keresünk választ nemzetközi videomarketing kampányokon keresztül. A gender, illetve a gender sztereotípiák kérdése a feminizmussal együtt egyre nagyobb hangsúlyt kap társadalmunkban, így a marketingben is. Függetlenül attól, hogy ez pozitív vagy negatív, a gender fontos […]
2016-01-20
Blog

Internetkultúra: Mit jelent számunkra?

Sokak számára már teljesen szokványos jelenség az Internet szerves beépültsége a mindennapos programrendbe: chat, e-mail, saját weboldal.  A számítógép stabil eszköze, esszenciális szereplője a legtöbb modern irodának. Tele-working? Az internetkultúra témája körül forgolódó írások között, azon érvek sem hagyhatóak figyelmen kívül, amelyek az olyan privát szituációkat is behozzák értékeléseikbe, mint azon édesanyák (és nem csak) […]
2016-10-14
Blogpost főkép - válságos időkben is kommunikálj! - Eazy Digital
Blog

Ne törj össze – kommunikálj!

A jelenlegi helyzet hatására rengeteg nem várt változás érte és érheti még a jövőben vállalkozásunkat. Ahhoz, hogy ezt az időszakot a lehető legkevesebb veszteséggel vészeljük át, szeretnénk számotokra hasznos tippekkel, javaslatokkal szolgálni.
2020-03-30
Blog

Zöld kezdeményezések az e-kereskedelemben

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése az elmúlt években számos kihívás elé állította a szereplőket, amelyek közül az egyik legfontosabb az ökológiai fenntarthatóság volt. Az online vásárlás népszerűségének folyamatos növekedésével párhuzamosan az e-kereskedelmi cégek egyre tudatosabbak, ha az ökológiai lábnyomukról vagy a fenntartható működési módokra való áttérésről van szó.
2023-03-20
Blog

Facebook: Milyenek a sikeres videóhirdetések?

A közösségi oldalakra tervezett videóhirdetések egyre népszerűbbek, Facebookon azonban ezek a videók automatikusan el is indulnak, ahogy a felhasználó legörget a hírfolyamán. Az automatikus lejátszás hang nélkül történik, ami kihívások elé állíthatja a marketingeseket, viszont egyben remek lehetőséget is jelenthet. Miért érdemes kihasználni a néma lejátszás nyújtotta lehetőséget? Az internet felhasználók attitűdje ad választ erre […]
2016-01-26
Blog

Hogyan legyen sikeres az Instagram story

Amikor üzleti oldalunkon teszünk közzé Insta story-t ne feledjük, hogy ez teljesen más közösséghez szól, mint a személyes profilunk.A követőkkel való kapcsolat létrehozásának és fenntartásának ez a funkció egy kulcsfontosságú eleme. Tervezzünk előre, és hozzunk létre négy-öt olyan sablont, ami designban tükrözi a márkánkat.
2019-04-09
Blog

Fókuszban az Y generáció: sikeres marketing példák a világból

  Hívhatjuk őket milleniumiaknak, Y generációnak vagy fiatal felnőtteknek.  Azokra az emberekre használjuk ezeket a címkéket, akik 1980 és 2000 között születtek. Ők az a korosztály, akik a technológia rohamos fejlődése alatt születtek, és ez sok szempontból befolyásolja a tevékenységüket, életfelfogásukat és személyiségüket. Ők jelentik a fogyasztói társadalom húzóerejét, hiszen naprakészek az aktuális trendeket illetően, […]
2016-05-17
Blog

Népszerűsíts Instagramon!

Gondoltad volna, hogy YouTube csatornádat az Instagramon is népszerűsítheted? Ha üzleti célokra üzemeltetsz YouTube csatornát, akkor érdemes beállítani azt a profilban. Ugyan a webhelynél csak egy URL lehetőség van, de megadhatsz egy második URL-t is az Info mezőben, amely a YouTube csatornádra irányít át. Ez azonban csak az üzleti fiókoknál működik. Mivel az Instagram a […]
2018-05-10
Online könyvkereskedelem - Hanyatlás vagy fénykor?
Van mire koccintani? - Alkoholos italok az online piactéren
Let's talk about sex(shop), baby – erotikus árucikkek az online piactéren
Még több podcast
Állások
MKB Bank: FinTech Verseny
A FinTech Verseny célja, hogy az MKB Bank megtalálja azokat a digitális pénzügyi megoldásokat, újszerű digitális megközelítéseket, amelyek továbbfejlesztéséhez, megvalósításához, piaci bevezetéséhez banki partnerre van szükség. Az MKB Bank inkubációs központjában az alábbi támogatást nyújtja: Mentor Program, amelynek keretében banki, FinTech, IT biztonsági, technológiai, üzleti, marketing, UX és jogi szakemberek segítik a kiválasztott megoldások továbbfejlesztését, […]
Berlin Startup Calling 2016 Ötletverseny
A fejedben van a következő nagy tech ötlet? A lehető legjobb helyen jársz! A Visual Meta most lehetőséget nyújt arra, hogy az üzleti projekted végre valósággá váljon. Készítsd el az ötleted összefoglalóját és nevezz a pénzdíjakért és tárgyi nyereményekért összesen 15 000 euró értékben. Modern világunk fejlődésének egyik alappillére a technológia. A digitális technológiák fejlődése […]
Nemzetközi pályázat - Fókuszban a női startupok
Magyarok is indulhatnak a Vodafone nemzetközi pályázatán A Németországban működő Vodafone Institution egy Európában egyedülálló kezdeményezéssel segíti a nők által létrehozott, illetve a nők helyzetének javítását támogató startupokat. Az F-LANE pályázat célja, hogy minél több nő vállalhasson vezető szerepet a technológiai fejlődésben, és világszerte segíthessék társaikat is. A pályázatra természetesen magyar startupok is jelentkezhetnek. A […]
Digitális világ ingyen - Online jelenlét pályázat
Xpertstudio Kft ingyen elkészíti a pályázó számára a weboldalát – webáruházát vagy mobil Applikációját, Grafikaiarculatát, vagy Videós anyagát – Animációs filmjeit, kivitelezi Adwords és Facebook kampányát. Pályázatot benyújthat bármely szervezet, cég, egyesület, alapítvány, intézmény, önkormányzat, egyéni vállalkozó, egyház és magánszemély. A pályázat aktuális 2016.Október.10-től Pályázat zárás időpontja: 2016. December 20. JELENTKEZEM és kitöltöm a pályázati […]
Buktatók a közösségi médiában: ezeket a szokásokat hagyjuk el a siker érdekében
Veled is megesett már, hogy a Forbes-t lapozgatva arra gondoltál, milyen lenne egyszer a magazin hasábjain szerepelni? Elképzelted valaha, hogy egy neves díjátadón a te nevedet harsogják a mikrofonba? Idézni tudnál a Jobs című filmből, és kívülről fújod a világ leghíresebb sikertörténeteit? Talán nem nagy merészség azt feltételezni, hogy jó páran járunk hasonló cipőben. Legtöbbünk azonban már a megszületésük pillanatában melegebb […]
Még több állás
Hello!
Eazy Digital is a new wave digital agency founded in Budapest. The largest division is Google and Facebook ad management.

„A vásárlóknak egyre fontosabb az edukáció” – interjú Pörzse Norberttel, a vágyaim.hu ügyvezetőjével

Nemrégiben hozták nyilvánosságra az Ország Boltja 2023 verseny eredményeit: ügyfelünk, a Vágyaim.hu mind a Minőség díj, mind pedig a Népszerűségi díj esetében az első helyet szerezte meg a saját kategóriájában. Vajon mi a siker titka? Depo Ecommerce Évkönyv & Toplista 2023 című magazinunkban többek között erről is beszélgettünk Pörzse Norbert ügyvezetővel.  Az internet hőskorában az […]

„A vásárlóknak egyre fontosabb az edukáció” – interjú Pörzse Norberttel, a vágyaim.hu ügyvezetőjével

Nemrégiben hozták nyilvánosságra az Ország Boltja 2023 verseny eredményeit: ügyfelünk, a Vágyaim.hu mind a Minőség díj, mind pedig a Népszerűségi díj esetében az első helyet szerezte meg a saját kategóriájában. Vajon mi a siker titka? Depo Ecommerce Évkönyv & Toplista 2023 című magazinunkban többek között erről is beszélgettünk Pörzse Norbert ügyvezetővel.  Az internet hőskorában az […]
Hello!
493 forgalmazó, 3 116 767 termék
Nálunk tényleg megtalálod amit keresel!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
mehet
Copyrights © 2022 EAZY Digital
Adatvédelmi Tájékoztató