Menü

Ismerd meg a dropshipping üzleti modell előnyeit és hátrányait!

by Takács Mihály, április 3, 2023
Mi ennek a kereskedelmi módszernek a lényege, és vajon kinek érdemes e megoldás mellett döntenie? Néhány fontos tényezőt kiemelve bemutatjuk a dropshipping legfontosabb jellemzőit.

A futárlogisztikai stratégia kialakítása során, a partnerek és az infrastruktúra tervezése előtt erre a kérdésre kell elsőként válaszolnod: Milyen szintű kiszervezés a legjobb megoldás a számodra (dropshipping, fulfillment, saját logisztika futárszolgálattal, saját kiszállítás)? Takács Mihály, a FUTAR.HU Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatója ezúttal a dropshipping előnyeit és hátrányait gyűjtötte össze néhány kiemelt szempont alapján.

A dropshipping lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a webáruházadban eladott termékeket a vásárlóid közvetlenül a beszállítóidtól kapják meg. A partnereid részére te továbbítod a megrendelést, ők pedig összekészítik a küldeményeket, majd elküldik a vevőid részére. 

Nézzük tehát a szempontokat, valamint a pro és kontra érveket!

Speciális termék

A dropshipping előnye: Amennyiben a termékpalettádon kis számú termék számára speciális infrastruktúra szükséges, azt feltehetően nem éri meg kiépítened (pl.: hűtött termék, veszélyes áru). A beszállítód optimális, ha kész megoldással rendelkezik a vevőhöz történő eljuttatással kapcsolatban.

A dropshipping hátránya: Ha a vásárlód több terméket vesz egyszerre, az egy olyan visszajelzés számodra, hogy az árucikked, a márkád vagy a szolgáltatásod biztosan felkeltette az érdeklődését, akár kész elköteleződni is. A dropshipping esetében viszont könnyen előfordulhat, hogy egy megrendeléshez 3-4 kiszállítási költség is fog tartozni! Tipp: Érdemes a termékek árába beépíteni a szállítást, és ingyenes szállítást feltüntetni.

Egyedi gyártás

A dropshipping előnye: Ha a termék rendelésre készül és személyre szabott, akkor az egyedi gyártást követően, ha elsőként hozzád érkezik a termék, majd újracsomagolva adod fel a vásárlónak, belföldi beszállító esetén időt és pénzt is veszítesz a dupla szállítással. A dropshippinggel ez a probléma kiküszöbölhető! Figyelem: külföldről történő beszállítás esetén több termék együttes nemzetközi szállításán jelentős megtakarítás érhető el, így feltehetően nem éri meg a dropshipping modellt választani!

A dropshipping hátránya: Sokan tartanak tőle, hogy a beszállító ellopja a vevőkört, vagy az eladási árat látva költséget emel. Ez a kockázat elenyésző, ha a beszállítód nagykereskedelmi tevékenységet végez, más forrásból is ismeri a kiskerei árrését, és tudja, hogy a kiskereskedelmi értékesítés is számos többletköltséget és kihívást jelent. 

Ha a beszállítód egy manufaktúra, aki egyedi terméket gyárt, és saját maga kisker tevékenységet is folytat, akkor jelentős kockázatod van, hogy a terméket előállító vállalkozás erkölcsi iránytűje makulátlanul működik-e. A legbecsületesebb együttműködés esetén is kiderül a vásárló számára a forrás, így az újravásárláskor már sokszor közvetlenül hozzá fordul. Ezt kiküszöbölheted úgy, hogy felvállalod a futárszolgálat szervezésének feladatát, és az áruért a saját partneredet küldöd el. Így a vásárlód adatai nem kerülnek a beszállító birtokába.

Tipp: Rendszeresen ellenőrizd próbarendelésekkel, hogy a beszállító nem tesz-e saját reklámanyagot a csomagba!

Szezonalitás

A dropshipping előnye: A szezonális ingadozásra a beszállítód fel van készülve, hiszen számára a túlélést jelenti, ha ebben az időszakban is lehető legjobb formáját nyújtja. A nagykerek nagy volumenben és gondos beszerzési folyamatot követően választanak futárszolgálatot, így valószínű, hogy a csúcsidőben is kiváló szolgáltatást tudsz biztosítani vásárlóidnak. 

A dropshipping hátránya: Amennyiben a beszállítódnak szokatlan folyamat a dropshipping kivitelezése, akkor a csúcsidőszakban könnyen halogathatja a rendeléseid összekészítését a nagyobb volumenű csoportos rendelésekkel szemben. Járj utána, hogy tapasztalt-e a dropshipping működésében, és van-e dedikált személyzet a közvetített megrendelések összekészítésére. 

Időráfordítás

A dropshipping előnye: A webshop üzemeltetése során a legtöbb folyamat automatizálható. A logisztikai feladatok megszervezése humán erőforrást és koordinációt igényel. Amennyiben család mellett, munka mellett másodállásként vagy más okból a lehető legkevesebb időráfordítással oldanád meg a webáruház üzemeltetését, akkor a dropshipping a neked való megoldás.

A dropshipping hátránya: A megrendelés és státuszkövetés a legtöbb esetben teljesen automatizálható, egy új beszállító becsatornázása azonban jelentős időráfordítást igényel. Előre le kell egyeztetni, hogy milyen információkat várnak a megrendelés kiszolgálása érdekében. Lényeges a megrendelés formátuma. A legfontosabb pedig az, hogy értesülj róla, ha időben, minőségben félrecsúszik a teljesítmény.

Saját infrastruktúra, képességek

A dropshipping előnye: A webshop üzemeltetésének két alapvető tényezője a marketing és a logisztika. Ha jó érzéked van a marketing és IT feladatok végrehajtásához vagy menedzseléséhez, akkor érdemes ezekre a területekre fókuszálnod, a logisztikát pedig külső erőforrással biztosítani. Ha a webshopindítás felé egy felismert piaci rés sodort, és igazából nem vagy marketingspecialista, akkor a beruházási keretet marketingre érdemes fordítani, a logisztika terén pedig inkább ajánlott gyorsan megtanulnod az alapokat, vagy kiszervezni azt is.

A dropshipping hátránya: Ha többéves raktárbérleti szerződéssel rendelkezel, akkor hiába lenne hatékonyabb a dropshipping vagy kiszervezés, feltehetően a szerződés lejáratáig nem érdemes váltanod. Ebben az esetben vizsgáld stratégiailag a kérdést, és a lejáratot megelőzően mérlegeld újra a helyzetet.

A termék értéke

A dropshipping előnye: Nagy értékű termék esetén a dropshipping segít elkerülni, hogy a készletben álljon a tőkéd, illetve a tárolással és anyagmozgatással járó sérülési és készletgazdálkodási kockázatokat is elkerülheted.

A dropshipping hátránya: Általában azt javaslom, hogy saját futárszolgálattal szervezd meg a szállítást, mert így a vevőadatok és vevőkommunikáció a te hatásköröd marad, nagy értékű áru esetén viszont kiemelten fontos a megfelelő csomagolás! Könnyen beragadhatsz a beszállító és a futárszolgálat közé egy esetleges sérülés esetén, ezért feltétlenül fontos, hogy ellenőrizd és minősíttesd a feladó csomagoló-anyagát a futárszolgálattal. 

Utánvét

A dropshipping előnye: Nem releváns ennél a szempontnál.

A dropshipping hátránya: Ha a logisztikai szolgáltatást más szervezi, akkor több azonnal fizető vevő helyett a dropshippernél összpontosul a bevételed. Körülményes lehet, de több szolgáltató kezeli, hogy az utánvétet a megrendelőnek és nem a feladónak utalványozzák.

Készlet

A dropshipping előnye: Nem kell készletet vásárolnod, szállítanod, tárolnod, őrizned, leltáraznod. Nem kell a rajtad ragadó készletek áron alul történő értékesítésének kockázatával foglalkoznod. A fenti folyamatokat sem megtervezned nem kell, sem a kapacitást nem kell hozzá biztosítanod. Az árrésed egy részéért a beszállítód vállalja, hogy a címzettednek ő készíti össze és adja fel a küldeményt. Ha előre is kell fizetned, csak néhány napig kell finanszíroznod az eladott csomagok beszerzési értékét. A legtöbb esetben folyamatos együttműködés esetén neked hamarabb lesz bevételed az eladásból, mint ahogy kifizeted a feladónak.

A dropshipping hátránya: Készletgazdálkodás hiányában csak akkor tudod eladni és leszállítani a terméket, amennyiben a beszállítóid rendelkeznek vele. Nagyon fontos, hogy a webshopod automatikusan és élő időben kövesse a partnereid készletét és árazását. Válassz olyan partnert, aki API összekapcsolás útját folyamatosan frissíti a webshopod adatbázisának információit, így te is naprakészen tájékoztathatod a vevőidet, és elkerülheted a kellemetlen ügyfélpanaszokat, valamint az árkülönbözetből adódó veszteséget.

A termék mérete

A dropshipping előnye: Nagy méretű termékek tárolásához és mozgatásához sok helyre és jelentős személyzetre lenne szükség. Ha széles szortimenttel és különböző típusú termékekkel foglalkozol, akkor összetett feladat a raktárlogisztika hatékony üzemeltetése. Ha a dropshipping mellett döntesz, megszabadulsz a raktárüzemeltetési kötelezettségtől!

A dropshipping hátránya: A partnered feltehetően cégeknek történő szállításhoz szokott, ezért nagyon fontos ellenőrizned és egyeztetned, hogy rendelkezik-e megfelelő szolgáltatással a magánszemélyeknek történő kiszállítással kapcsolatban is. Különösen nagy méretű terméknél teljesen eltérő a kézbesítés egy cég raktárhelységében vagy egy emeletes társasház felső emeletén.

Kiszállítási határidő

A dropshipping előnye: Belföldi dropshipper esetén feltehetően ugyanolyan gyors lehet a kiszállítás, mint saját készletről. Fontos a pontos és írásos megegyezés a nagykerrel!

A dropshipping hátránya: ez akkor érvényesül, ha a nagyker lassabb ügymenethez szokott, és nem képes vagy nem hajlandó a küldemények összekészítésére a megrendelés napján. Külföldi feladó esetén rendkívül fontos a vevők pontos tájékoztatása a visszamondások elkerülése érdekében!

Extra szolgáltatás

A dropshipping előnye: A dropshipping esetében általában nem tudod személyre szabni a terméket, így extra szolgáltatás nem lehetséges. Helyette figyelj a változatos termékkínálatra!

A dropshipping hátránya: A termék személyre szabásának a lehetőségét a dropshippingnél a legtöbb esetben elveszted, ezért érdemes a futárszolgálati szolgáltatást a lehető legjobban kiválasztanod, hogy ezen a területen emelni tudd a vásárlói élményt.

A kiszervezettség szintjének a meghatározása a legfontosabb döntés a futárlogisztikai stratégia szempontjából. A fenti szempontok szerint könnyűszerrel meghatározhatod, hogy melyik megoldással indítod el a webshopodat!

Takács Mihály következő cikkében a fulfillment fenti szempontok szerinti elemzését olvashatod majd el!

Blog

Így növeld a Facebook közösségedet!

Az év elején Mark Zuckerberg sok újdonságot jelentett be a Facebook felületével kapcsolatban. Januárban megváltozott az algoritmus, így többet találkozhatunk a barátaink és a csoportok bejegyzésével az üzenőfalon, emellett nagyobb figyelmet szentelnek az álhírek terjedésének meggátolására. A változás célja, hogy a személyes kapcsolatokra összpontosítsanak a felhasználók és ösztönözzék őket a pozitív, aktív szerepvállalásra. Mit jelent […]
2018-03-14
Blog

Influencerek uralkodnak a marketingben?

Az online marketingben mindig voltak olyan korszakok, amelyekben egy bizonyos alkalmazás vagy trend uralkodott: először ott volt a Facebook, a Twitter, majd az Instagram. Ma az influencereké az online világ. Az influencerek számos pozitív hatást mutattak a márkák számára a marketingben, hiszen 90 százalékos sikert értek el. A kulcs abban rejlik, hogy egy befolyásoló személy […]
2018-03-21
Blog

Fókuszban az Y generáció: sikeres marketing példák a világból

  Hívhatjuk őket milleniumiaknak, Y generációnak vagy fiatal felnőtteknek.  Azokra az emberekre használjuk ezeket a címkéket, akik 1980 és 2000 között születtek. Ők az a korosztály, akik a technológia rohamos fejlődése alatt születtek, és ez sok szempontból befolyásolja a tevékenységüket, életfelfogásukat és személyiségüket. Ők jelentik a fogyasztói társadalom húzóerejét, hiszen naprakészek az aktuális trendeket illetően, […]
2016-05-17
Blog

Ismerd meg a dropshipping üzleti modell előnyeit és hátrányait!

Mi ennek a kereskedelmi módszernek a lényege, és vajon kinek érdemes e megoldás mellett döntenie? Néhány fontos tényezőt kiemelve bemutatjuk a dropshipping legfontosabb jellemzőit.
2023-04-03
Blog

Európa 6 legnagyobb e-kereskedelmi piaca generálta az online költés 72%-át a tavalyi évben

2022-ben a kontinens teljes e-kereskedelmi költésének közel háromnegyede a top 6 európai e-commerce piacon zajlott – derült ki egy felmérésből.
2023-08-03
Blog

Milyen előnyökkel és kihívásokkal számolhatsz, ha a fulfillment mellett döntesz?

Ez a szolgáltatási típus a több különböző termékes, nagyobb kiszolgálási igényű webshopok számára lehet ideális megoldás. Néhány fontos tényezőt kiemelve áttekintjük a fulfillment legfontosabb jellemzőit.
2023-04-19
Blog

A saját raktározás előnyei és hátrányai – belevágsz, vagy inkább másra bízod? 

Ha úgy határozol, hogy beszállítódtól a saját raktáradba érkezteted a termékeket, akkor a számos pozitívum mellett komoly kihívásokkal is szembesülhetsz. Cikkünkben néhány rendkívül fontos tényezőt kiemelve megvizsgáljuk a saját raktározás legfontosabb jellemzőit.
2023-05-31
Blog

Top 10 felkapott, trendi termék 2023-ban

Minden évnek megvannak a maga sztártermékei, amelyek iránt kiugróan megnő a kereslet. Azt persze fontos leszögeznünk, hogy természetesen ez nem azt jelenti, hogy a teljes termékpalettádat az aktuálisan felkapott termékek köré kell építened, azonban érdemes végiggondolnod, hogy melyikkel tudnád kiegészíteni.
2023-02-08
Van mire koccintani? - Alkoholos italok az online piactéren
Let's talk about sex(shop), baby – erotikus árucikkek az online piactéren
Egészség-sport cikkek kereskedelme - a tavaszi megújulás jegyében
Műszaki cikkek kereskedelme, avagy “mit dobott a gép”?
Pharma szektor a digitális jelenben – "Ki nyeli le a keserű pirulát?"
FMCG kiskereskedelem térben és időben
Még több podcast
Állások
MKB Bank: FinTech Verseny
A FinTech Verseny célja, hogy az MKB Bank megtalálja azokat a digitális pénzügyi megoldásokat, újszerű digitális megközelítéseket, amelyek továbbfejlesztéséhez, megvalósításához, piaci bevezetéséhez banki partnerre van szükség. Az MKB Bank inkubációs központjában az alábbi támogatást nyújtja: Mentor Program, amelynek keretében banki, FinTech, IT biztonsági, technológiai, üzleti, marketing, UX és jogi szakemberek segítik a kiválasztott megoldások továbbfejlesztését, […]
Berlin Startup Calling 2016 Ötletverseny
A fejedben van a következő nagy tech ötlet? A lehető legjobb helyen jársz! A Visual Meta most lehetőséget nyújt arra, hogy az üzleti projekted végre valósággá váljon. Készítsd el az ötleted összefoglalóját és nevezz a pénzdíjakért és tárgyi nyereményekért összesen 15 000 euró értékben. Modern világunk fejlődésének egyik alappillére a technológia. A digitális technológiák fejlődése […]
Nemzetközi pályázat - Fókuszban a női startupok
Magyarok is indulhatnak a Vodafone nemzetközi pályázatán A Németországban működő Vodafone Institution egy Európában egyedülálló kezdeményezéssel segíti a nők által létrehozott, illetve a nők helyzetének javítását támogató startupokat. Az F-LANE pályázat célja, hogy minél több nő vállalhasson vezető szerepet a technológiai fejlődésben, és világszerte segíthessék társaikat is. A pályázatra természetesen magyar startupok is jelentkezhetnek. A […]
Digitális világ ingyen - Online jelenlét pályázat
Xpertstudio Kft ingyen elkészíti a pályázó számára a weboldalát – webáruházát vagy mobil Applikációját, Grafikaiarculatát, vagy Videós anyagát – Animációs filmjeit, kivitelezi Adwords és Facebook kampányát. Pályázatot benyújthat bármely szervezet, cég, egyesület, alapítvány, intézmény, önkormányzat, egyéni vállalkozó, egyház és magánszemély. A pályázat aktuális 2016.Október.10-től Pályázat zárás időpontja: 2016. December 20. JELENTKEZEM és kitöltöm a pályázati […]
Buktatók a közösségi médiában: ezeket a szokásokat hagyjuk el a siker érdekében
Veled is megesett már, hogy a Forbes-t lapozgatva arra gondoltál, milyen lenne egyszer a magazin hasábjain szerepelni? Elképzelted valaha, hogy egy neves díjátadón a te nevedet harsogják a mikrofonba? Idézni tudnál a Jobs című filmből, és kívülről fújod a világ leghíresebb sikertörténeteit? Talán nem nagy merészség azt feltételezni, hogy jó páran járunk hasonló cipőben. Legtöbbünk azonban már a megszületésük pillanatában melegebb […]
Még több állás
Hello!
Eazy Digital is a new wave digital agency founded in Budapest. The largest division is Google and Facebook ad management.

Bevételnövekedés a depo.hu-val

A depo.hu neve sokak számára csenghet még ismeretlenül, akik viszont élnek már szolgáltatásainkkal, elégedetten tekinthetnek minden hónapban elért eredményeikre.

Bevételnövekedés a depo.hu-val

A depo.hu neve sokak számára csenghet még ismeretlenül, akik viszont élnek már szolgáltatásainkkal, elégedetten tekinthetnek minden hónapban elért eredményeikre.
Hello!
493 forgalmazó, 3 116 767 termék
Nálunk tényleg megtalálod amit keresel!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
mehet
Copyrights © 2022 EAZY Digital
Adatvédelmi Tájékoztató