Menü

Milyen előnyökkel és kihívásokkal számolhatsz, ha a fulfillment mellett döntesz?

by Takács Mihály, April 19, 2023
Ez a szolgáltatási típus a több különböző termékes, nagyobb kiszolgálási igényű webshopok számára lehet ideális megoldás. Néhány fontos tényezőt kiemelve áttekintjük a fulfillment legfontosabb jellemzőit.

Legutóbbi írásában Takács Mihály, a FUTAR.HU Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatója a dropshipping előnyeit és hátrányait gyűjtötte össze, ezúttal pedig a fulfillment üzleti modellt mutatja be a leglényegesebb szempontok alapján.

Mi is az a fulfillment?

A kínálatodban szereplő termékeket egy fulfillment cég által üzemeltetett raktárban tartod készleten. A fulfillment cég optimális esetben automatikusan értesítést kap az online rendelésről, amit összekészít, becsomagol, a kiszállítási módnak megfelelően felcímkéz, majd átadja a futárnak. Ideális esetben ez a folyamat teljesen automatikus a vásárlástól a kézbesítésig. 

Vegyük sorra tehát a szempontokat, valamint a pro és kontra érveket!

Speciális termékek

A fulfillment előnye: A speciális termékek általában speciális kezelést igényelnek, például hűteni kell, nem szabad forgatni, veszélyes árut tartalmaz és így tovább. Ha találsz olyan fulfillment céget, amely kimondottan erre a területre szakosodik, akkor érdemes lehet gazdaságossági vizsgálatot folytatni.

A fulfillment hátránya: A fulfillment módszer hatékonysága a folyamatok méretgazdaságosságában rejlik. A gyakori ismétlésből fakadóan magas fokú precizitás jellemzi. Találhatsz olyan fulfillment csapatot, amelyik egyedi termékeid egyedi igényeire is odafigyel, ebben az esetben azonban inkább az lesz az előnyöd, hogy nem kell foglalkoznod ezzel a területtel. A gazdasági előnyök feltehetően nem érvényesülnek.

Egyedi gyártás

A fulfillment előnye: Ha a gyártást harmadik fél végzi, te pedig csak forgalmazod a terméket, akkor például külföldi forrás esetén érdemes lehet egy fulfillment cég bevonása. Amennyiben te magad gyártod a termékeidet, akkor szinte biztos, hogy a saját raktárlogisztikával jobban jársz. 

A fulfillment hátránya: Egyedi termék esetén a termékeket egyedileg kell azonosítani, így a küldemények gyakorlatilag csak átcímkézésre kerülnének a kiszállítást végző logisztikai cég címkéjével. Az egyedi termék a fulfillment csapathoz érkezve már általában egyedi azonosítóval ellátott és egyedileg csomagolt áru, így gyakorlatilag nincs értelme a fulfillment cég bevonásának.

Szezonalitás

A fulfillment előnye: A kiszervezett logisztikai szolgáltatás előnye, hogy a vállalkozás sokféle termékkörrel foglalkozik. Feltehetően iparági tapasztalattal rendelkezik, ismeri a volatilitás mértékét és idejét. Ráadásul a különböző iparágak csúcsszezonjai sokszor eltérnek. A három tényező – iparági tapasztalat, diverzifikált portfólió és mérethatékonyság – együtt kiszámíthatóan magas minőséget jelent a szezonális ingadozástól függetlenül.

A fulfillment hátránya: A fulfillment csapatnak átadva a felelősséget nem fogsz tudni közvetlenül beavatkozni, ha késedelem adódik a kiszolgálásban. Kellemetlenség adódhat abból, ha a nagyobb partnerek csomagjait priorizálja a partner, és nincs megfelelő alkupozíciód. Érdemes rákérdezni, hogy dedikált csapat foglalkozik-e a kiemelt partnerekkel, és van-e dedikált csapat a kisebb partnerek kiszolgálására.

Időráfordítás

A fulfillment előnye: A webshop üzemeltetése során a legtöbb folyamat automatizálható. A logisztikai feladatok megszervezése humán erőforrást és koordinációt igényel. Amennyiben család mellett, munka mellett másodállásként vagy más okból a lehető legkevesebb időráfordítással oldanád meg a webáruház üzemeltetését, akkor a fulfillment igazán neked való megoldás!

A fulfillment hátránya: A megrendelés és státuszkövetés a legtöbb esetben teljesen automatizálható. De még mielőtt hátradőlnél, el kell érned, hogy minden beszállítód vonalkóddal lássa el a termékeket, a vonalkódokat regisztrálni kell a fulfillment csapatnál és egyeztetni kell az egyes kiszereléssel, összetartozó termékekkel kapcsolatos kérdéseket. A legfontosabb, hogy értesülj róla, ha időben, minőségben félrecsúszik a teljesítmény.

Saját infrastruktúra és képességek

A fulfillment előnye: A webshop üzemeltetésének két legfontosabb sarokeleme a marketing és a logisztika. Ha jó érzéked van a marketing és IT feladatok végrehajtásához vagy menedzseléséhez, akkor érdemes ezekre a területekre fókuszálnod, a logisztikát pedig külső erőforrással biztosítani. Ha a webshopindítás felé egy felismert piaci rés sodor, és igazából nem vagy marketingspecialista, akkor a beruházási keretet marketingre ajánlott fordítani, és a logisztika terén inkább gyorsan megtanulni az alapokat.

A fulfillment hátránya: Ha több éves raktárbérleti szerződéssel rendelkezel, akkor hiába lenne hatékonyabb a dropshipping vagy a kiszervezés, feltehetően a szerződés lejáratáig nem érdemes váltanod. Ebben az esetben vizsgáld stratégiailag a kérdést, és a lejáratot megelőzően mérlegeld újra a helyzetet.

Termék értéke

A fulfillment előnye: Nagy értékű termék esetén a tárolással és anyagmozgatással járó sérülési és készletgazdálkodási kockázatokat is elkerülheted. Ellenőrizd a szolgáltató partner biztosításait és biztonsági protokolljait, köss saját biztosítást is, kimondottan a kiszervezett logisztikai partner károkozására vonatkozóan.

A fulfillment hátránya: Általában azt javaslom, hogy saját futárszolgálattal szervezd meg a szállítást, mert így a vevőadatok és vevőkommunikáció a te hatásköröd marad, nagy értékű áru esetén viszont kiemelten fontos a megfelelő csomagolás. Könnyen beragadhatsz a beszállító és a futárszolgálat közé egy esetleges sérülés esetén, ezért rendkívül fontos, hogy ellenőrizd és minősíttesd a feladó csomagolóanyagát a futárszolgálattal!

Utánvét

A fulfillment előnye: Nem releváns ebben a kategóriában.

A fulfillment hátránya: Ha a logisztikai szolgáltatást más szervezi, akkor több azonnal fizető vevő helyett a kiszervezett logisztikai vállalkozásnál összpontosul a bevételed. Körülményes lehet, de több szolgáltató kezeli, hogy az utánvétet a megrendelőnek és nem a feladónak utalványozzák.

Készlet

A fulfillment előnye: A kiszervezéssel végtelen raktárkapacitást nyersz, így mindig akkor tudsz nagy tételben beszerezni, amikor az gazdaságilag a legkedvezőbb. A hatékony raktári rendszernek köszönhetően nyugodtan bővítheted a kínálatodat és új termékcsoportokat is felvehetsz a palettára. 

A fulfillment hátránya: Ha pusztán a tárolási díjat vizsgáljuk, akkor feltehetően a kiszervezés esetén drágább lesz egy adott polchely vagy raklaphely. A lassan forgó, illetve eladhatatlan készletek óriási költséget jelenthetnek. Ezért aztán érdemes figyelned a piaci trendeket, a beragadó készleteketől pedig akciózással, készletkisöpréssel, akár ajándékozással megszabadulnod.

Termék mérete

A fulfillment előnye: Kis méretű termék esetén nagyon előnyös a kiszervezett logisztika, nagyobb termék esetén viszont specializált csapatot érdemes keresned, mint például a Futar.hu. Terjedelmes küldemények esetén nagyobb területre, másféle tárolási kapacitásra, rakodóeszközökre, csomagolóanyagokra és folyamatokra van szükség. Minél összetettebb a termékportfólió, annál több folyamattól és gazdaságtalan beruházástól szabadít meg a fulfillment szolgáltató.

A fulfillment hátránya: A profi rendszerek egyik oldalról skálázhatóvá és rugalmassá teszi a webáruházad működését, másik oldalról költségesebb mint, ha a lakásod egy részét áldoznád raktározásra és a saját idődet feláldozva készítenéd össze a csomagokat. Ne hagyd figyelmen kívül azt sem, hogy ha kevesebb területre kell fókuszálnod, akkor ott magasabb eredményt tudsz elérni.

Kiszállítási határidő

A fulfillment előnye: A kiszervezett raktárból a futárszolgálatok napi több ezer csomagot is elszállítanak, így dedikált autóval a lehető legkésőbbi időpontban viszik el a küldeményeket a futárok. Sokszor a délutáni rendelések esetére is megígérheted a másnapi kiszállítást.

A fulfillment hátránya: A hátránya akkor érvényesül, ha átmeneti kapacitáshiány keletkezik, és a küldeményeid kiszolgálása nem priorizált (lásd: szezonalitás). Érdeklődj a szervezeti struktúráról, valamint figyeld a határidőre történő teljesítést, hogy probléma esetén a lehető leghamarabb tudj egyeztetni.

Extra szolgáltatás

A fulfillment előnye: Kiszervezés esetén több időd marad a kiegészítő szolgáltatások kitalálására és megszervezésére, például: összeszerelés, beüzemelés, azonnali szállítás, vásárlást segítő és támogató szolgáltatások.

A fulfillment hátránya: A termék személyre szabásának a lehetőségét fulfillment esetén a legtöbb esetben elveszted, ezért érdemes a futárszolgálati szolgáltatást a lehető legjobban kiválasztanod, hogy ezen a területen emelni tudd a vásárlói élményt.

Tipp: Érdemes elgondolkodnod azon, hogy felvállalod a futárszolgálat szervezésének feladatát, és a saját partneredet küldöd az áruért (a legtöbb nagyker, fulfillment is megengedi). Így több szolgáltatóra támaszkodva, nagyobb rugalmasságod marad, ha szolgáltatóváltásra kényszerülsz.

Takács Mihály következő cikkében a saját raktározás fenti szempontok szerinti elemzését olvashatod majd el!

Blog

Google: újdonság érkezik a Térkép appba

Idén többször frissítették már a Google Térkép alkalmazást, néhány napja két új funkcióval is bővítették. Az egyiket csak az iPhone és iPad tulajdonosok érhetik el: a navigáció során nemcsak egy kék nyíl jelzi, hogy hol tartunk, hanem 3D-s autós ikonokat is választhatunk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a navigáció feletti nyilat megnyomni, és máris […]
2018-06-05
Blog

Videós hirdetések percek alatt a Google új eszközével

A jelenleg még beta állapotában közzétett YouTube Video Builder nagyon is aktuális a jelenlegi helyzetben, egyfelől új lehetőséget nyújt cégeknek a megváltozott kommunikációs körülmények között is szem előtt maradni. Másfelől bárki számára ingyenesen előállíthatóvá teszi a hirdetések videós formáját, ami egy hagyományosan idő, nyersanyag és erőforrás függő területnek számít.
2020-04-28
Blog

7 dolog, amit tudnod kell, ha a millenáris generáció a célcsoportod

Globálisan összesen 77 millió millenáris él a világon, akik sokak számára potenciális fogyasztók. Ők a digitális bennszülöttek, akik sajátos ízléssel rendelkeznek. Átlagosan napi 45 alkalommal érintik az okostelefonjukat. Mutatjuk, hogyan közelítheted meg őket! Nem rajongók A millenárisok nem gondolják magukat rajongóknak, hanem résztvevőknek, akik önálló véleménnyel rendelkeznek és ez hatással lehet másokra. Minden tudnak a […]
2017-08-03
Blog

3 tipp: hogyan alakítsunk ki hűséges rajongótábort?

A szórakoztatóipart sok mindent taníthat a marketingeseknek arról, hogy hogyan építsék be az online rajongótáborokat, más néven “fandomokat”a cégek stratégiájába. A leghűségesebb rajongók töltik le először az új albumot, nézik meg egy sorozat legfrissebb epizódját vagy vesznek jegyet a meghirdetett koncertre. Azonban az online rajongótáborok jelensége nem korlátozódik a szórakoztató iparra. Más területeken is fellelhetőek, […]
2016-01-29
Blog

Facebook: tesztelik a Sets nevű funkciót

A Facebook megtámadja a Pinterest-et a Sets nevű funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy több státuszfrissítést, fotót vagy videót válasszanak a felhasználók, és ezeket tematikus gyűjteményként osszák meg. A Facebook már évek óta próbálja felvenni a versenyt a Pinterest-tel. Gondoljunk csak a gyűjteményes hirdetésekre, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek elemeket mentesenek el a profiljuk kívánságlistáján. […]
2017-10-27
Blog

„Ez az év meghatározó lesz!”– Az öt legfontosabb gondolat az e-kereskedelem őszi találkozójáról

Hogyan készítsük fel webáruházunkat a karácsonyi időszakra, mitől jobb egy webshop, mint a másik és mivel lehet egy online véleményvezér az e-kereskedelem szolgálatára? Többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ a SzEK.org őszi találkozója, amelyet „Checklist, érdeklődéstől a lojalitásig” címmel rendeztek meg a Next Wave Europe szakmai együttműködésével a napokban Budapesten.  A folyamatosan változó […]
2016-10-12
Blog

6 marketing mítosz, amit ideje megdönteni

Napjainkban egyre több cég ismeri fel az online marketingben rejlő lehetőségeket, hiszen az online jelenlét többek közt lehetővé teszi azt, hogy az ügyfelek közvetlen kapcsolatba legyenek az adott márkával. A marketing taktikái, módszerei és folyamatai épp ezért rengeteget változtak, ahogy az online marketing is folyamatosan alakul az új eszközök és csatornák megjelenésével, valamint a régi […]
2016-03-10
Blog

Az eredetiség mindig nyer

A digitális világban, amelyben ma élünk, a fogyasztók nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az eredetiségnek, mint valaha, és ezért a márka feladata, hogy ezen értékeket biztosítsa. A Label Insight felmérése szerint az ügyfelek több mint 40%-a váltaná le jelenleg kedvelt márkáit, ha a konkurencia marketingstratégiája hitelességet tükrözne. Az egyik nagy hiba, hogy sokan túl sokat beszélnek a […]
2017-09-26
Műszaki cikkek kereskedelme, avagy “mit dobott a gép”?
Pharma szektor a digitális jelenben – "Ki nyeli le a keserű pirulát?"
FMCG kiskereskedelem térben és időben
Trendek és elemzések a hazai e-commerce szereplőinél 2022-ben
Még több podcast
Rendezvények
A tartalmak 91%-a nem kap SEO forgalmat

Regisztrálok
ÚJ termék: SEO KampányMester

Regisztrálok
6 tanács a közelegő a Black Friday-re - Második rész

Regisztrálok
Állások
MKB Bank: FinTech Verseny
A FinTech Verseny célja, hogy az MKB Bank megtalálja azokat a digitális pénzügyi megoldásokat, újszerű digitális megközelítéseket, amelyek továbbfejlesztéséhez, megvalósításához, piaci bevezetéséhez banki partnerre van szükség. Az MKB Bank inkubációs központjában az alábbi támogatást nyújtja: Mentor Program, amelynek keretében banki, FinTech, IT biztonsági, technológiai, üzleti, marketing, UX és jogi szakemberek segítik a kiválasztott megoldások továbbfejlesztését, […]
Berlin Startup Calling 2016 Ötletverseny
A fejedben van a következő nagy tech ötlet? A lehető legjobb helyen jársz! A Visual Meta most lehetőséget nyújt arra, hogy az üzleti projekted végre valósággá váljon. Készítsd el az ötleted összefoglalóját és nevezz a pénzdíjakért és tárgyi nyereményekért összesen 15 000 euró értékben. Modern világunk fejlődésének egyik alappillére a technológia. A digitális technológiák fejlődése […]
Nemzetközi pályázat - Fókuszban a női startupok
Magyarok is indulhatnak a Vodafone nemzetközi pályázatán A Németországban működő Vodafone Institution egy Európában egyedülálló kezdeményezéssel segíti a nők által létrehozott, illetve a nők helyzetének javítását támogató startupokat. Az F-LANE pályázat célja, hogy minél több nő vállalhasson vezető szerepet a technológiai fejlődésben, és világszerte segíthessék társaikat is. A pályázatra természetesen magyar startupok is jelentkezhetnek. A […]
Digitális világ ingyen - Online jelenlét pályázat
Xpertstudio Kft ingyen elkészíti a pályázó számára a weboldalát – webáruházát vagy mobil Applikációját, Grafikaiarculatát, vagy Videós anyagát – Animációs filmjeit, kivitelezi Adwords és Facebook kampányát. Pályázatot benyújthat bármely szervezet, cég, egyesület, alapítvány, intézmény, önkormányzat, egyéni vállalkozó, egyház és magánszemély. A pályázat aktuális 2016.Október.10-től Pályázat zárás időpontja: 2016. December 20. JELENTKEZEM és kitöltöm a pályázati […]
Buktatók a közösségi médiában: ezeket a szokásokat hagyjuk el a siker érdekében
Veled is megesett már, hogy a Forbes-t lapozgatva arra gondoltál, milyen lenne egyszer a magazin hasábjain szerepelni? Elképzelted valaha, hogy egy neves díjátadón a te nevedet harsogják a mikrofonba? Idézni tudnál a Jobs című filmből, és kívülről fújod a világ leghíresebb sikertörténeteit? Talán nem nagy merészség azt feltételezni, hogy jó páran járunk hasonló cipőben. Legtöbbünk azonban már a megszületésük pillanatában melegebb […]
Még több állás
Hello!
Eazy Digital is a new wave digital agency founded in Budapest. The largest division is Google and Facebook ad management.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.
Hello!
493 forgalmazó, 3 116 767 termék
Nálunk tényleg megtalálod amit keresel!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
mehet
Copyrights © 2022 EAZY Digital