Menü

SEO: Így hat a felhasználói élmény a helyezésedre

by google news, November 17, 2016
A Google minőségi irányelveiben kijelentette, hogy a felhasználók igényeit helyezi a figyelem középpontjába. Sorsdöntő lehet tehát a felhasználói élmény minősége. Mit takar ez a fogalom és hogyan befolyásolja a SEO értéket? Ezekre a kérdésekre kaphatsz most választ. Felhasználói élmény és használhatóság Gyakran említik a használhatóságot (Usability) és a felhasználói élményt (másnéven User Experience, rövidítve UX) egymás szinonimájaként, pedig különböznek egymástól. A használhatóság a felhasználóbarát felületet és a könnyű használatot […]

A Google minőségi irányelveiben kijelentette, hogy a felhasználók igényeit helyezi a figyelem középpontjába. Sorsdöntő lehet tehát a felhasználói élmény minősége. Mit takar ez a fogalom és hogyan befolyásolja a SEO értéket? Ezekre a kérdésekre kaphatsz most választ.

Felhasználói élmény és használhatóság

Gyakran említik a használhatóságot (Usability) és a felhasználói élményt (másnéven User Experience, rövidítve UX) egymás szinonimájaként, pedig különböznek egymástól.

használhatóság a felhasználóbarát felületet és a könnyű használatot takarja, valamint azt vizsgálja, hogy a látogatóknak mennyire egyszerű az oldaladon alapvető feladatokat elvégezniük.

felhasználói élmény egy tágabb fogalom, amely a használhatóságon túl magában foglalja a vizuális design-t, a hozzáférhetőséget, a rendszerteljesítményt, a marketinget és a termék vagy tartalom stratégiát is. Minden ide tartozik, amely a felhasználó weboldallal kapcsolatos megfigyelését, reagálását és érzelmét fejezi ki.

A UX design holisztikusan tekint az emberek termékkel kapcsolatos összes élményére: Milyen problémái vannak a közönségünknek? Milyen tartalmakkal, vagy funkciókkal tudunk nekik segíteni? Hogyan értik meg és hogyan fogyasztják majd ezeket? Milyen utat járnak be mindeközben? Magyarul a UX tervezés során a felhasználó-központú gondolkodást stratégiai szintre emeljük, és nem csak azon gondolkodunk, hogy hogyan lehet szépen megrajzolni egyes funkciókat, hanem azon is, hogy egyáltalán milyen funkciókra és tartalmakra van valóban szüksége az embereknek." – foglalta össze Pásztor Dávid, a Budepest központú UX studio ügyvezetője.

A UX studio az egyik első hazai design csapat, amelyik direkt erre a területre fókuszál. Nemzetközi piacra szánt, több millió felhasználóval rendelkező alkalmazásokat terveznek. Az ügyfeleik között kisebb berlini és londoni startupok mellett olyan ismert márkák is szerepelnek, mint az HBO.

Az UX 5 hatása az oldalad teljesítményére

  1. Látogatóknak szóló tartalom

A tartalmunk a leendő látogatóinknak szól (valamilyen kérdésükre kínál választ), ezért elsősorban nekik készül és csak másodsorban a keresőrobotoknak. Akár weboldal tervezésről, akár optimalizálásról beszélünk, a felhasználói igények tehát középpontba kerülnek.

Ahhoz, hogy megtaláljuk mire van szüksége a felhasználóinknak meg kell ismerjük őket. Ezért a UX design egyik legfontosabb része a kutatás. Sok féle módszer létezik az emberek problémáinak feltárásához: interjúzás, terepkutatás, naplózás, stb.

  1. Olvashatóság, feltérképezhetőség

Akkor könnyű az oldalad feltérképezése, ha a jól megválasztott kulcsszavaknak köszönhetően könnyen megtalálható, látogatóid számára átlátható és hasznos információkkal szolgál. Az oldaltérképek (sitemaps) úgy működnek, mint a tartalomjegyzékek, segítségükkel minden elérési útvonal követhetővé válik a látogatóid és a keresőmotorok számára. A jó olvashatóság a szemnek nem fárasztó színkombinációk, betűtípusok és betűméretek használatát jelenti.

  1. Vizuális élmény

A felhasználók könnyebben képesek feldolgozni a látott információkat, mint a szöveges leírásokat, ezért a médiatartalmak egyre kedveltebb alkotóelemei egy weboldalnak. A szövegek és képek arányára külön figyelmet kell fordítanod, ugyanis a vizuális tartalmak nem tudják helyettesíteni a szöveget.

képek a tableten
Forrás: Pixabay

A nagy méretű médiafájlok rontják a böngészési élményt, összekuszálják az oldal elrendezését, valamint növelik a betöltési időt. Olyan minőséget és fájméretet válassz, amely mellett a weboldalad minden eszközön ugyanolyan gyorsan betöltődik és ugyanazt az élményt nyújtja! A gyors betöltési idő csökkenti a visszafordulási arányt (bounce rate), azaz egyre ritkábban pártolnak el az oldaladtól a látogatók.

A weboldaladat úgy kell kialakítanod, hogy az látássérültek - akik képernyőolvasó programot használnak - számára is elérhető és értelmezhető legyen. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

  1. Használhatóság

A felhasználók gyorsan és a lehető legjobb minőségben akarnak számukra fontos információkhoz hozzájutni. Emiatt alapfeltétel a könnyű használhatóság, vagyis a logikus menükialakítás (maximum 7-9 menüpont), a belső linkek elhelyezése és a könnyű navigáció.

Ha a fontosabb információkat a weboldalad jól látható részén szerepelteted és keresőfunkciót is felkínálsz, tovább egyszerűsíted a böngészést a látogatóid számára. A gyors navigációhoz elengedhetetlenek a belső linkek, valamint az, hogy bármelyik oldalról vissza lehessen térni a főoldalra. Ideális esetben a céges logóra kattintva visszajuthatunk a kezdőoldalra.

A használhatóságot is tesztelni kell. Még a legkomolyabb szakértők sem tudnak elsőre tökéletes oldalt tervezni. A használhatósági tesztek során az oldalt, vagy alkalmazást a célcsoportunkba illő felhasználóknak mutatjuk meg és megfigyeljük, hogy hogyan boldogulnak vele. A tesztek eredménye mindig meglepő, sok olyan probléma kerül a felszínre, amire egyébként nem is számítottunk volna.

  1. Látogatók megtartása

Ha a weboldalad napi forgalma jelentős és sok hűséges, visszatérő látogatód van, előbb-utóbb elérkezik az idő, hogy magas arányú konverziót érj el. Ennek érdekében bátran használhatsz call to action (CTA) gombokat, amelyekkel a célcsoportodat kapcsolatfelvételre, hírlevélre való feliratkozásra, vagy akár vásárlásra ösztönözheted.

 

Hírek

Facebook: már listákat is készíthetünk

Az elmúlt években sok olyan új funkció érkezett, ami a hírfolyamot érintette, de most lehetővé teszik, hogy listákat készítsünk. Mostantól nem csupán szöveges posztokat, képeket, videókat tehetünk közzé, hanem újfajta bejegyzéseket, listákat is készíthetünk. Így a bevásárlólistától az utazási terveinken át, bármilyen listát megoszthatunk ismerőseinkkel, hogy véleményezzék és egészítsék ki. Ezeket az új bejegyzéseket színes […]
2018-02-16
Uncategorized @hu

SEO alapok 3. rész: Forrás

A weboldal szerkezete és tartalma mellett szintén fontos terület oldal forrása, felépítése: Oldalcím: Az oldal címe a keresők és a felhasználók részére is egyértelműen leírja, miről szól az adott aloldal. Meta leírás: Rövid összefoglaló az adott oldalról Robots: A keresők mely oldalakat térképezhetik fel, és mik maradjanak rejtve előlük Alcímek: A tartalmak könnyebb megértésében játszik szerepet […]
2016-06-23
Hírek

4 trend, amely meghatározza a Facebook marketinget jövőre

A Facebook  mára olyan, több milliárd dolláros vállalkozássá nőtte ki magát, amit marketingesként nem kerülhetünk meg. Összegyűjtöttük azt a négy fontos trendet, ami 2017-ben alakítja majd az oldalt: vannak újdonságok, míg néhány korábbi trend most válik igazán erőteljessé. Mobilbarát tartalom nélkül nem megy 2016-ban már több mint 2 milliárd ember használ okostelefont, ami jóval többször […]
2016-12-16
Hírek

5 ok, amiért a Facebook, Snapchat és az Instagram sikeres

A közösségi média megjelenése óta a technológia az emberek életmódjához szorosan hozzá tartozik. A Facebook most több mint 2 milliárd havi aktív felhasználóval büszkélkedhet, az Instagram-nak 800 millió aktív felhasználója van, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta aktívan, akik összesen naponta 3,5 milliárdszor kattintanak. Miért kapnak ezek az alkalmazások ennyi figyelmet? Hiszen mindegyiknek […]
2018-01-19
Uncategorized @hu

A 11 legjobb karácsonyi reklámvideó

A közösségi oldalak népszerűségének köszönhetően egyre nagyobb szerepet kaphatnak napjainkban a videóhirdetések, hiszen egy vírusvideó remekül felhívhatja a saját márkánkra az emberek figyelmét. Ez lehet az oka, hogy egyre több cég fektet a karácsonyi videokampányokba. Összeállításunkban az idei év legjobb karácsonyi kisvideóit vesszük sorra, jó szórakozást hozzá! Az Aldi karácsonyi reklámjában összegyűjtött néhány dolgot, ami szép […]
2015-12-28
Uncategorized @hu

“ Ne küldjünk szamarakat az űrbe” - Larry Kim az Internet Hungary 2016 konferencián

A fenti gondolattal foglalhatnánk össze azt az igen rövid, 25 perces előadást, amelyet a kattintásalapú marketing világának egyik legmeghatározóbb alakja, Larry Kim tartott az idei Internet Hungary konferencián két napja Siófokon. Az eredetileg villamosmérnök és szoftverfejlesztő végzettségű marketing szakember az egyik legnagyobb online marketing ügynökség, az egyesült államokbeli Wordstream online marketing ügynökség alapítója és vezetője […]
2016-09-29
Uncategorized @hu

Webanalitika kalauz II. - A Google Analytics első beállítása

A webanalitika kalauz első cikkében az elemzési folyamat megtervezésével foglalkoztunk. A mai cikkben tovább lépünk a technikai kivitelezés irányába és bemutatom a Google Analytics rendszer legfontosabb beállításait. Érdemes elolvasni az első cikket mielőtt a technikai kérdésekkel foglalkoznál, hiszen a gondos tervezést nagyon nehéz - gyakran lehetetlen - utólag bepótolni! Az első lépés a regisztráció, amit […]
2016-11-23
Hírek

Javíts a közösségi média kommunikációdon!

Hiába lehet megfelelően célozni online a közönséget, a hirdetések és tartalmak néha így is irrelevánsak vagy nem érdekli a felhasználókat. Miért lehet ez? A közösségi médiát azért használja az emberek többsége, hogy kapcsolatban legyen a barátaival, szórakozzanak. Ez akkor is így van, ha néha terméket vagy szolgáltatást is keresnek a felületeken. Tehát sokakat csak bosszantanak […]
2018-01-16
Egészség-sport cikkek kereskedelme - a tavaszi megújulás jegyében
Műszaki cikkek kereskedelme, avagy “mit dobott a gép”?
Pharma szektor a digitális jelenben – "Ki nyeli le a keserű pirulát?"
FMCG kiskereskedelem térben és időben
Trendek és elemzések a hazai e-commerce szereplőinél 2022-ben
Még több podcast
Állások
MKB Bank: FinTech Verseny
A FinTech Verseny célja, hogy az MKB Bank megtalálja azokat a digitális pénzügyi megoldásokat, újszerű digitális megközelítéseket, amelyek továbbfejlesztéséhez, megvalósításához, piaci bevezetéséhez banki partnerre van szükség. Az MKB Bank inkubációs központjában az alábbi támogatást nyújtja: Mentor Program, amelynek keretében banki, FinTech, IT biztonsági, technológiai, üzleti, marketing, UX és jogi szakemberek segítik a kiválasztott megoldások továbbfejlesztését, […]
Berlin Startup Calling 2016 Ötletverseny
A fejedben van a következő nagy tech ötlet? A lehető legjobb helyen jársz! A Visual Meta most lehetőséget nyújt arra, hogy az üzleti projekted végre valósággá váljon. Készítsd el az ötleted összefoglalóját és nevezz a pénzdíjakért és tárgyi nyereményekért összesen 15 000 euró értékben. Modern világunk fejlődésének egyik alappillére a technológia. A digitális technológiák fejlődése […]
Nemzetközi pályázat - Fókuszban a női startupok
Magyarok is indulhatnak a Vodafone nemzetközi pályázatán A Németországban működő Vodafone Institution egy Európában egyedülálló kezdeményezéssel segíti a nők által létrehozott, illetve a nők helyzetének javítását támogató startupokat. Az F-LANE pályázat célja, hogy minél több nő vállalhasson vezető szerepet a technológiai fejlődésben, és világszerte segíthessék társaikat is. A pályázatra természetesen magyar startupok is jelentkezhetnek. A […]
Digitális világ ingyen - Online jelenlét pályázat
Xpertstudio Kft ingyen elkészíti a pályázó számára a weboldalát – webáruházát vagy mobil Applikációját, Grafikaiarculatát, vagy Videós anyagát – Animációs filmjeit, kivitelezi Adwords és Facebook kampányát. Pályázatot benyújthat bármely szervezet, cég, egyesület, alapítvány, intézmény, önkormányzat, egyéni vállalkozó, egyház és magánszemély. A pályázat aktuális 2016.Október.10-től Pályázat zárás időpontja: 2016. December 20. JELENTKEZEM és kitöltöm a pályázati […]
Buktatók a közösségi médiában: ezeket a szokásokat hagyjuk el a siker érdekében
Veled is megesett már, hogy a Forbes-t lapozgatva arra gondoltál, milyen lenne egyszer a magazin hasábjain szerepelni? Elképzelted valaha, hogy egy neves díjátadón a te nevedet harsogják a mikrofonba? Idézni tudnál a Jobs című filmből, és kívülről fújod a világ leghíresebb sikertörténeteit? Talán nem nagy merészség azt feltételezni, hogy jó páran járunk hasonló cipőben. Legtöbbünk azonban már a megszületésük pillanatában melegebb […]
Még több állás
Hello!
Eazy Digital is a new wave digital agency founded in Budapest. The largest division is Google and Facebook ad management.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.
Hello!
493 forgalmazó, 3 116 767 termék
Nálunk tényleg megtalálod amit keresel!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
mehet
Copyrights © 2022 EAZY Digital
Adatvédelmi Tájékoztató