Menü

A saját raktározás előnyei és hátrányai – belevágsz, vagy inkább másra bízod? 

by Takács Mihály, May 31, 2023
Ha úgy határozol, hogy beszállítódtól a saját raktáradba érkezteted a termékeket, akkor a számos pozitívum mellett komoly kihívásokkal is szembesülhetsz. Cikkünkben néhány rendkívül fontos tényezőt kiemelve megvizsgáljuk a saját raktározás legfontosabb jellemzőit.

Korábbi írásában Takács Mihály, a FUTAR.HU Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatója már áttekintette a dropshipping legfontosabb tényezőit – e modell esetében a webáruházadban eladott termékeket a vásárlóid közvetlenül a beszállítóidtól kapják meg. Górcső alá került a fulfillment szolgáltatási típus is, amelynek esetében a kínálatodban szereplő termékeket a fulfillment cég által üzemeltetett raktárban tartod készleten. 

De mégis milyen lényeges faktorokat kell figyelembe venned akkor, ha saját raktár kezelése mellett döntesz? Milyen előnyökkel és kihívásokkal számolhatsz? Nézzük ezúttal is a szempontokat, valamint a pro és kontra érveket!

Speciális termék

A saját raktározás előnye: Ha a termékeid biztonsága és épsége az átlagostól eltérő körülményeket igényelnek, akkor sokszor az a leghatékonyabb, ha magad teremted meg a körülményeket. Ez különösen igaz akkor, amikor a termékkör tárolási szempontból egyforma tárolási körülményeket követel. A teljes tárolási és összekészítési folyamatot ellenőrizheted, és a legmagasabb minőséget tudod garantálni!

A saját raktározás hátránya: Az induláskor nagyobb tőkét igényel. Külön raktárhelységre lesz szükséged, ahol fel tudsz készülni az élelmiszeripari vagy éppen a veszélyes áru tárolásának magas fokú sztenderdjeire.

Egyedi gyártás

A saját raktározás előnye: Amennyiben te magad gyártod a termékedet, akkor a gyártás vagy személyre szabás folyamatát egybevonhatod az összekészítéssel és a címkézéssel. A raktáradban sokkal inkább az alapanyagoknak, félkész termékeknek kell helyet biztosítanod, illetve érdemes kiegészítő termékeket kínálnod a saját gyártású termék mellé. Egyedi gyártás esetén a saját tárolás és összekészítés lesz a leghatékonyabb és leggazdaságosabb számodra.

A saját raktározás hátránya: Ha a termékeid rendelésre készülnek ugyan, de a gyártást más végzi, akkor a legtöbb esetben inkább a dropshipping a jó megoldás. Ezalól kivétel, ha nagy számú rendelés érkezik külföldről gyűjtő megoldással. Továbbá, ha találsz olyan árukapcsolást, amit rendszeresen együtt tudsz értékesíteni a főtermékkel, akkor többet nyerhetsz az extra árréssel és saját márkás csomagolással, mint a plusz szállítás költsége.

Szezonalitás

A saját raktározás előnye: Ha főtevékenységként indítottad a webshopot, és főállásban fejleszted, akkor talán az egy működő kényszermegoldás, ha te magad vagy a tartalékkapacitás a raktárban és az ügyfélszolgálaton. Megannyi más teendő van: beszerzési kapcsolatok építése, weboldal fejlesztése, marketingtervezés és -kivitelezés, SEO, Ads, Facebook stb… Ezek a feladatok nagyon fontosak, egész évben foglalkozni kell velük, azonban a szezon idejére fel tudsz előre készülni, és ilyenkor extra kapacitásként beszállhatsz a telefonok kezelésébe és a csomagolásba. 

A saját raktározás hátránya: A terület kiválasztásánál a legerősebb szezon tárolási és értékesítési volumenét kell figyelembe venned, de egész évben kalkulálnod kell a költségekkel. A megrendelésszám ingadozásához a raktári kapacitást is hozzá kell igazítanod. A nyári szabadságolások és bizonyos termékek esetén az erős szezont diákokkal jól ellensúlyozni tudod, de a karácsony előtti hajtásra és más csúcsokra alaposan meg kell tervezni a kapacitásbővítés folyamatát.

Időráfordítás

A saját raktározás előnyei: Ha főtevékenységként vágsz bele a webshop építésbe, akkor a saját időd ráfordításával sok költséget takaríthatsz meg a kiszervezett logisztikához képest, de csak addig, amíg a raktározást saját garázsodban vagy a lakás egyik szobájában meg tudod oldani. A raktárkészlet betárolása, leltározása, a csomagok összekészítése, csomagolása, címkézése sok időt igényel, de talán kárpótol, hogy minden egyes feladott csomag sikerélményt és extra energiát ad.

A saját raktározás hátrányai: Nagyon tudatosan el kell különíteni az időt az egyéb webshop fejlesztési és üzemeltetési teendőkre. Fontos, hogy észrevedd, amikor a raktári feladok helyett a cégnek máshol nagyobb hasznot termel a tevékenységed. Könnyen bedarálja az embert a mindennapi operatív munka, és sokáig eredményesnek és sikeresnek érzed a napod, később viszont visszaüt a fejlesztés hiánya (új beszállítók, újragondolt kampányok, akciók, ráncfelvarrás a honlapon stb.).

Saját infrastruktúra és képességek

A saját raktározás előnye: Arra fókuszálj, amivel úgy érzed, hogy a legtöbbet tehetsz a webshop fejlesztéséért. Ha például kreatív vagy, és fogékony vagy az online marketingre, akkor sokkal többet tehetsz a shopért, amikor ezeket a tevékenységeket tervezed vagy végzed, mint amikor a küldeményeket babrálod. Külsős marketingcsapattal dolgozva viszont a felszabadult időd egy részét fordíthatod a logisztikai folyamatok saját kialakítására. Később egy profi szolgáltató ellenőrzésekor, hasznos lesz számodra, ha ismered az ellenőrzési és kontroll pontokat.  

A saját raktározás hátránya: Egy induló shop termékkínálatának tárolásához, a küldemények összekészítéséhez nincs mindig szükség raktárlogisztikai szakértelemre, kísérletezéssel és logikával nagyon jó rendszert építhetsz fel, azonban a kezdeti költségeket nem úszod meg saját raktár esetén! Az eszközkészlet függ a termékkínáltattól, de szükséged lesz árumozgató eszközökre például raklapemelő békára vagy molnárkocsira, kézi csomagzárógépre, címkenyomtatóra stb. is.

A termék értéke

A saját raktározás előnye: A termékek tárolására és kezelésére értéküknek megfelelő folyamatot és csomagolási technológiát tudsz kidolgozni. 

A saját raktározás hátránya: Nagy értékű raktárkészlet esetén jelentős finanszírozási igény jelentkezik, és a tárolásnak is biztonsági kockázata van. Vizsgáld meg a raktáradat tűzvédelmi, valamint betörésédelmi szempontból, és csökkentsd a kockázatot szakemberek segítségével!

Utánvét

A saját raktározás előnye: Köztes szolgáltató kihagyásával a futárszolgálattól az utánvét gyorsabban érkezik meg hozzád. Tipp: keress olyan fulfillment szolgáltatót, amely a legjellemzőbb küldeménykategórádat saját hálózatával ki is tudja szállítani. A Futar.hu példál nagycsomagokra specializálódott fulfillment és futár szolgáltató. 

A saját raktározás hátránya: Több szolgáltatóval érdemes dolgoznod a kiszállítási portfólió teljessége érdekében, így az utánvétek elszámolása és ellenőrzése időigényes, de nagyon fontos feladat. 

Készlet

A saját raktározás előnye: A raktárkapacitásod terhére szezonon kívül is kedvező költségek mellett tárolhatod a termékeidet, nem vagy rákényszerítve, hogy dömpingáron megszabadulj a beragadt készletektől. Fizikailag is találkozol a termékeiddel, így könnyebben átlátod a készletmozgást, és kreatívabban tudod tervezni a jövőbeni termékportfóliót.

A saját raktározás hátránya: Alkalmazkodnod kell a raktár fizikai adottságaihoz, minden fejlődési lépcsőnél egy kicsit kifeszíted a költségvetést, és nagyobb terhet jelent, amíg forgalomban és termékkészletben utoléred a nagyobb helységet. Minél hamarabb kezdj el profi szoftverrel raktárnyilvántartást vezetni, alakíts ki polchelyeket, így láthatod a szabad kapacitást, és időben felkészülhetsz egy újabb fejlesztésre.

A termék mérete

A saját raktározás előnye: Újra kiemelem, hogy a saját infrastruktúra előnye, hogy alkalmazkodni tudsz a termékeid paramétereihez! Nagy méretű termékek esetén azonban itt is külön figyelmet kell fordítanod arra, hogy a raktárhoz minél közelebb tudjanak megállni a beszállítók, sík, szilárd burkolatú úton legyen mozgatható az áru a betárolás és az árukiadás során.

A saját raktározás hátránya: Kis méretű csomagokkal akár otthon, a gardróbszekrény átalakításával is elindíthatod a saját shopodat, de nagy méretű és nehéz termékek esetén több emberre lesz szükséged az árumozgatáshoz, a nagyobb teherbírású hidraulikus liftek nagyon lassúak, ezért csak drágább földszinti, dokkolókapus raktárral érdemes belevágni a hatékony folyamatok felépítésébe. 

Kiszállítási határidő

A saját raktározás előnye: A gyors kiszállítás kulcskérdés a vásárlóidnak, ezért nagyon fontos kiderítened, hogy a szerződött futárcég mikor tudja legkésőbb felvenni nálad a csomagokat. Jó technológiával és hatékony folyamatokkal minél tovább garantáld a tárgynapi feladást és a másnapi kiszállítást. 

A saját raktározás hátránya: Minden futárlogisztikai cég költségszerkezetében előnyös, ha egyszerre több csomagot tud átvenni a feladótól. Ezért sokan minimum feladási korlátot kötnek ki, vagy arra kérnek, hogy magad vidd a csomagot átvételi pontra.

Extra szolgáltatás

A saját raktározás előnye: Saját infrastruktúra mellett egyedül te döntöd el, hogy melyik futárcégekkel, csomagautomatás technológiákkal tarkítod a futárlogisztikai portfóliódat. Lehetőséged van extra szolgáltatásokkal kiegészíteni a palettát: azonnali kiszállítás, hétvégi kiszállítás, összeszerelés, beüzemelés, használt cikk visszavétele stb.

A saját raktározás hátránya: A legszabadabban ezzel a megoldással alakíthatod ki a futárlogisztikai portfóliót, azonban minden egyes új szállítási módozat, extra szolgáltatás további összekészítési folyamatokat követel, ami terheli a raktári kapacitást. Érdemes ebben is egyensúlyt tartanod: nézd meg, hogy melyek működnek a legjobban, és szelektálj!

Vajon milyen szempontokat kell figyelembe venned, amikor logisztikai partnert választasz? Takács Mihály következő cikkében erről a témáról olvashatsz majd részletesebben!

Blog

Hogyan tervezzünk látványos honlapot költséghatékonyan?

A felhasználók számára az első tíz másodperc döntő jelentőségű, amikor egy weboldalra látogatnak.  Ez alatt az idő alatt dől el, mennyi időt töltenek az oldalon, illetve az is, hogy egyáltalán visszalátogatnak-e máskor is.   Használjuk a sablonokat Sok sablon ingyenesen elérhető, ráadásul testre is szabhatjuk őket: színsémák, elrendezések, felépítések szerint. Mielőtt megszerkesztenénk a saját sablonunkat, […]
2016-04-04
Blog

Megérkeztek az új emojik!

2018-ban újra bővültek az emoji jelek, így már közel 3000 db közül tudunk választani. Az Emoji 11.0-val 157 új jel érkezett meg az Unicode Consortium szerint, így újabb emojikkal fejezhetjük ki a gondolatainkat és érzelmeinket. Újdonság, hogy idén gondoltak a vörös és göndör hajú felhasználókra, illetve a kopasz figurákat is megtaláljuk közöttük. Újabb állatok érkeztek, […]
2018-06-13
Blog

Problémás vevőből hűséges vásárló? Lehetséges! 

Webshop tulajdonosként talán te is belefutottál már egy-egy problémás ügyfélbe. A sok kellemetlenség ellenére azonban érdemes odafigyelned rá, mert akár még törzsvásárlót is faraghatsz belőle!
2023-03-13
Blog

3 tipp: hogyan alakítsunk ki hűséges rajongótábort?

A szórakoztatóipart sok mindent taníthat a marketingeseknek arról, hogy hogyan építsék be az online rajongótáborokat, más néven “fandomokat”a cégek stratégiájába. A leghűségesebb rajongók töltik le először az új albumot, nézik meg egy sorozat legfrissebb epizódját vagy vesznek jegyet a meghirdetett koncertre. Azonban az online rajongótáborok jelensége nem korlátozódik a szórakoztató iparra. Más területeken is fellelhetőek, […]
2016-01-29
Blog

Influencerek uralkodnak a marketingben?

Az online marketingben mindig voltak olyan korszakok, amelyekben egy bizonyos alkalmazás vagy trend uralkodott: először ott volt a Facebook, a Twitter, majd az Instagram. Ma az influencereké az online világ. Az influencerek számos pozitív hatást mutattak a márkák számára a marketingben, hiszen 90 százalékos sikert értek el. A kulcs abban rejlik, hogy egy befolyásoló személy […]
2018-03-21
Blog

A fókuszszó kihívás

Új év, új lehetőségek, új kihívások. Az ünnepek véget értek, így sok marketing szakember vizsgálja felül a teljesítményét a tavalyi évet összegezve, hogy ehhez igazítsák az új stratégiát. Ez új célokat és állásfoglalásokat is meghatározhat a vállalkozások számára. Ahogy a magánéletben újévi fogadalmat teszünk, úgy az üzletben is érdemes azt a szót megkeresni, amire fókuszálhatunk […]
2018-01-08
Blog

Női szerepek a marketingben: YouTube kampányokkal a női esélyegyenlőségért

Miért fontosak a női szerepek a marketingben? Hogyan jelenik meg a társadalmi nemek kérdése és a feminizmus a reklámokban? Ezekre a kérdésekre keresünk választ nemzetközi videomarketing kampányokon keresztül. A gender, illetve a gender sztereotípiák kérdése a feminizmussal együtt egyre nagyobb hangsúlyt kap társadalmunkban, így a marketingben is. Függetlenül attól, hogy ez pozitív vagy negatív, a gender fontos […]
2016-01-20
Blog

Milyen elemekből állhat egy hatékony futárlogisztikai portfólió?

Ahány vásárló, annyi vásárlói preferencia – kereskedőként tisztában kell lenned azzal, hogy a vevőid milyen szolgáltatásokat részesítenek előnyben. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen elemeket tartamazhat egy hatékony futárlogisztikai portfólió, amely a lehető legtöbb preferenciára magas színvonalú megoldást kínál.
2023-06-22
Egészség-sport cikkek kereskedelme - a tavaszi megújulás jegyében
Műszaki cikkek kereskedelme, avagy “mit dobott a gép”?
Pharma szektor a digitális jelenben – "Ki nyeli le a keserű pirulát?"
FMCG kiskereskedelem térben és időben
Trendek és elemzések a hazai e-commerce szereplőinél 2022-ben
Még több podcast
Állások
MKB Bank: FinTech Verseny
A FinTech Verseny célja, hogy az MKB Bank megtalálja azokat a digitális pénzügyi megoldásokat, újszerű digitális megközelítéseket, amelyek továbbfejlesztéséhez, megvalósításához, piaci bevezetéséhez banki partnerre van szükség. Az MKB Bank inkubációs központjában az alábbi támogatást nyújtja: Mentor Program, amelynek keretében banki, FinTech, IT biztonsági, technológiai, üzleti, marketing, UX és jogi szakemberek segítik a kiválasztott megoldások továbbfejlesztését, […]
Berlin Startup Calling 2016 Ötletverseny
A fejedben van a következő nagy tech ötlet? A lehető legjobb helyen jársz! A Visual Meta most lehetőséget nyújt arra, hogy az üzleti projekted végre valósággá váljon. Készítsd el az ötleted összefoglalóját és nevezz a pénzdíjakért és tárgyi nyereményekért összesen 15 000 euró értékben. Modern világunk fejlődésének egyik alappillére a technológia. A digitális technológiák fejlődése […]
Nemzetközi pályázat - Fókuszban a női startupok
Magyarok is indulhatnak a Vodafone nemzetközi pályázatán A Németországban működő Vodafone Institution egy Európában egyedülálló kezdeményezéssel segíti a nők által létrehozott, illetve a nők helyzetének javítását támogató startupokat. Az F-LANE pályázat célja, hogy minél több nő vállalhasson vezető szerepet a technológiai fejlődésben, és világszerte segíthessék társaikat is. A pályázatra természetesen magyar startupok is jelentkezhetnek. A […]
Digitális világ ingyen - Online jelenlét pályázat
Xpertstudio Kft ingyen elkészíti a pályázó számára a weboldalát – webáruházát vagy mobil Applikációját, Grafikaiarculatát, vagy Videós anyagát – Animációs filmjeit, kivitelezi Adwords és Facebook kampányát. Pályázatot benyújthat bármely szervezet, cég, egyesület, alapítvány, intézmény, önkormányzat, egyéni vállalkozó, egyház és magánszemély. A pályázat aktuális 2016.Október.10-től Pályázat zárás időpontja: 2016. December 20. JELENTKEZEM és kitöltöm a pályázati […]
Buktatók a közösségi médiában: ezeket a szokásokat hagyjuk el a siker érdekében
Veled is megesett már, hogy a Forbes-t lapozgatva arra gondoltál, milyen lenne egyszer a magazin hasábjain szerepelni? Elképzelted valaha, hogy egy neves díjátadón a te nevedet harsogják a mikrofonba? Idézni tudnál a Jobs című filmből, és kívülről fújod a világ leghíresebb sikertörténeteit? Talán nem nagy merészség azt feltételezni, hogy jó páran járunk hasonló cipőben. Legtöbbünk azonban már a megszületésük pillanatában melegebb […]
Még több állás
Hello!
Eazy Digital is a new wave digital agency founded in Budapest. The largest division is Google and Facebook ad management.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.

„Az online növekedés titka, hogy átlépjük a határokat!”

Meddig növekedhet még a hazai e-commerce piac? Miért nem exportálnak többet a magyar online vállalatok? Milyen lesz a digitális vásárlás jövője? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Nagy Sándorral, a Future Trade Konferencia szakmai referensével.
Hello!
493 forgalmazó, 3 116 767 termék
Nálunk tényleg megtalálod amit keresel!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
mehet
Copyrights © 2022 EAZY Digital
Adatvédelmi Tájékoztató